e

Joakimfest

Жири 16. међународног позоришног фестивала Јоакимфест у саставу редитељка и кореографкиња Нада Кокотовић (Хрватска), председница жирија, глумица Јасмина Димитријевић (Србија) и песникиња Радмила Петровић (Србија) саопштава:

Гран-При за најбољу представу у целини додељује се представи: И коње убијају, зар не, Народног позоришта из Битоља (Северна Македонија) за неусиљено, модерно ишчитавање дела Хораса Мекоја. То је суптилно и драматично превођење плесног задатка актера, који залогом својих живота покушавају спасити голу егзистенцију у метафору ратова, разарања и градње порушених мостова. Будућност је отворена. Морамо се надати бољем. Представа И коње убијају, зар не је снажан позоришни чин који пробија филмско платно и долази до гледаоца у својој пуној истинитости.

Специјална награда града Крагујевца додељује се: Марјану Нећаку за изузетан музички концепт у представи Само глас, Македонског народног позоришта из Скопља, Северна Македонија.

Само глас, очарао нас је музиком која је разиграна, продужена рука дубоког гласа отуђености. Ово је ретко дело у којем је музика пуноправни партнер и глумцу и тексту и режији и сценографији и филму. Доминантни партнер.

 

Све одлуке су донете једногласно.

15.10.2021.године
КРАГУЈЕВАЦ