e

Селекторка

Бранислава Илић

У својим драмама најчешће се бави проблемима жена у судару са патријархалним системом вредности (Кидање, Тело, Не пристајем, Обезглављене...), али и угроженим радницима грађевине (Пад) и проблемима појединца у судару с духом паланке (Бако, нећу да постанем чудовиште).

драматуршкиња и драмска списатељица

Бранислава Илић

биографија селекторке

Бранислава Илић, рођена је 1970. у Нишу где је завршила Средњу глумачку школу. Дипломирала је драматургију на ФДУ у Београду. Први ангажман је имала у Народном позоришту у Нишу. Од 2008. до 2010. године радила је као драматуршкиња у Народном позоришту-Београд.

Драматуршку сарадњу је остварила у више од тридесет представа. Представа “Зоран Ђинђић” освојила је награду БИТЕФ-а “Мира Траиловић” док је представа “Дервиш и смрт” тринаест година на репертоару НП Бгд. Сарађује са редитељима/кама различитих генерација и поетика на представама по делимасавремених аутора/ки (Р. Шимелпфениг, Д. Херовер, В. Јон, С. Басара, Б. Јовановић, Е. Јелинек…), али и аутора класике попут Меше Селимовића, Сервантеса, Сартра и др.

Поред већ поменутих позоришта, радила је и у Атељеу 212, Српском народном позоришту, Позоришту “Тоша Јовановић”, Крушевачком позоришту, Пулс татру, Звездара театру, Мадлениануму, Битеф театру, ХНК Иван пл. Зајц- Ријека…

Написала је тринаест драма (7 изведених), пет драматизација, око 50 радио минијатура и неколико сценарија за различите тв формате. У својим драмама се најчешће бави проблемима жена у судару са патријархалним системом вредности (Кидање, Тело, Не пристајем, Обезглављене...), али и угроженим радницима грађевине (Пад) и проблемима појединца у судару с духом паланке (Бако, нећу да постанем чудовиште).

Приче (за децу и одрасле), драме и драматизације су јој објављиване у часописима и збиркама. Има објављене и две књиге драма: 2007. Театар паланке, НКЦ-Ниш и 2017. и драме/plays – двојезично издање драма – Српска читаоница Ириг и Фонд Борислав Михајловић Михиз.

Награде: „Јован Стерија Поповић” за драму Тело – Конкурс Стеријиног  позорја за нови драмски текст; награда “Борислав Михајловић Михиз” за  драмско стваралаштво; две годишње похвале Народног позоришта-Београд и  годишњу награду ДАДОВ-а за драматизацију.

Двадесет година ради на позоришној едукацији младих кроз различите типове радионица. Ауторка је и координаторка више уметничких пројеката (домаћих и  регионалних) и учествује у уметничким пројектима других аутора и уметничких  група…

2019. и 2020. год. била је селекторка Фестивала Заједнице професионалних  позоришта Србије „Јоаким Вујић“.