e

Joakimfest

У оквиру пратећег програма 16. крагујевачког Јоакимфеста 14.10. у 12.00 у Књажевско-српском театру одржаће се трибина под називом Сећање на проф. др Драгана Клаића.

 

Учествују:

Проф. др Иван Меденица – театролог, критичар и уметнички директор БИТЕФ фестивала, професор на Факултету драмских уметности у Београду.

Нада Кокотовић – редитељка и кореографкиња- једна од оснивача КПГТ-а.

Видео линком ће се у разговор укључити – проф. др Милена Драгићевић Шешић – професорка Менаџмента у култури и Теорије масовних медија Факултета драмских уметности у Београду и шеф катедре УНЕСКО-а за културну политику и менаџмент Универзитета уметности у Београду.

 

Разговор модерира Бранислава Илић, драматуршкиња и драмска списатељица

 

Драган Клаић, историчар позоришта и културни аналитичар

Био је стални сарадник удружења Фелиx Меритис у Амстердаму и предавао културну политику и уметност на универзитету у Лајдену.

Студије драматургије завршио је у Београду, а докторирао историју позоришта и критику драме на Јејл универзитету у Сједињеним Америчким Државама. Радио је као позоришни критичар и драматург, био професор на Факултету драмских уметности у Београду и Универзитету у Амстердаму, а гостујући професор у Америци, Будимпешти и Болоњи, директор Холандског Позоришног Института од 1992. до 2001. године, суоснивач европског позоришног часописа Евромаске.

Његове књиге и радови објављени су у бившој Југославији пре 1991, али и у Великој Британији, Америци, Холандији и Норвешкој. Био је ангажован и као уредник часописа Позориште (САД) и члан неколико саветодавних одбора у Будимпешти, Бриселу, Стокхолму и Хагу.

(преузето из књиге Почети изнова, Драган Клаић, Kлио, 2016. Београд)