e

Ђорђи Јолевски

глумац

Performances:

Биографија

Ђорђи Јолевски је један од водећих глумаца Македонског народног позоришта – Скопље, Северна Македонија. Рођен је 1964. године у Битољу. Након завршене основне и средње школе у родном месту, дипломирао је глуму 1989. године на Универзитету „Светих Ћирила и Методија“, Факултет драмских уметности у Скопљу, у класи професора Љубише Георгијевског. Од 1989. до 1992. године радио је на самосталним ангажманима, а 1992. почео је да ради као глумац у Драмском позоришту – Скопље. Од 1999. године ради у Македонском народном позоришту – Скопље.

Од 2008. до 2011. радио је као професор глуме на Универзитету за аудиовизуелне уметности ЕСРА у Скопљу.

Године 1996. основао је театар „Квартет”, а 1999. године био је уметнички директор Македонског народног позоришта. Од 2007. до 2009. године биран је за председника Управног одбора, а од 2007. до 2016. године за селектора позоришних представа Охридског летњег фестивала.

Био је члан жирија бројних домаћих и међународних позоришних фестивала. Своје глумачко умеће усавршавао је у Великој Британији, САД, Салцбургу, Сеулу и Авињону.

Учествовао је на позоришним фестивалима одржаним у Каиру, Њујорку, Москви, Истанбулу, Берлину, Паризу, Кану, Санкт Петербургу, Кракову, Лајпцигу, Љубљани, Београду, Софији итд.

Осим што је сјајан редитељ, он је и одличан позоришни продуцент. До сада је у позоришним представама играо улоге Хамлета, Мефиста , Калигуле, Естрагона, Макиja Ножa, Тартифа , Аријела, Едипа, Ставрогина, Валмонта, Жана, Оберона, Ислајева, Оргона.

Такође се појавио у више од 20 филмова и ТВ серија.

Режирао је низ позоришних представа као што су Квартет Хајнера Милера, Фауст Ј. В. Гетеа и Томаса Мана, 4.48 Психоза Саре Кејн, Плej Бекет по делима Семјуела Бекета, Плава соба Дејвида Хера, Лилитина деца Маје Мицевске, Последња Крапова трака Семјуела Бекета, а драматизовао је следеће представе: Електроенцефалографија (ЕЕГ), Македонска прича итд.

Државне и међународне награде и признања које је добио потврђују његов одличан рад: Стеријина награда на Стеријином позоришном фестивалу у Новом Саду, Југославија; Награда за најбољег младог глумца на Загребачком казалишном фестивалу „Гавелине вечери”, Хрватска; Специјална награда за иновацију у области монодраме на Међународном фестивалу моно-перформанса „Монокл“ у Санкт Петербургу, Русија; Златна маска за најбољег глумца на Охридском летњем фестивалу, Северна Македонија; Награда „Ристо Шишков“ за најбољу улогу на фестивалу камерног позоришта „Ристо Шишков” у Струмици, Северна Македонија; четири пута је добио награду за најбољег глумца на позоришном фестивалу „Војдан Чернодрински ” у Прилепу, Северна Македонија; Награда за најбољег младог глумца у избору часописа „Екран”, Скопље, Северна Македонија; Гран при и награда за најбољег глумца на 10. Међународном фестивалу монодраме Битољ, Северна Македонија; Награда за најбољег глумца на Међународном позоришном фестивалу „Глумац Европе” у Преспи, Северна Македонија.

Contact: