e

Седам страхова

по истоименом роману Селведина Авдића

15

October

ПРЕДСТАВА ЈЕ ОТКАЗАНА

15.10 / 19:00 / Књажевско-српски театар

Продукција: Босанско народно позориште Зеница/ 20. Фестивал босанскохерцеговачке драме, Зеница 2021. (Босна и Херцеговина)

Tрајање: 150’ /са паузом/

За публику 16+. Публика је у првом делу представе смештена на сцени, а у другом делу у сали.

О представи:

Након девет месеци депресије због жениног одласка, у Бесимов живот улази Мирна Ранковић, кћерка његовог бившег колеге новинара Александра Ранковића који је мистериозно нестао. Од тог тренутка, за Бесима нема повратка назад у баналну свакодневицу од које је толико дуго у животу бежао.

Постоје ли духови? Да ли је Алекса заиста видeо Перкмана у руднику? Како је нестао? Ко је жена с крвавим очима? Можемо ли видети страхове голим оком? Само су нека од питања која ће пратити Бесима, али и публику на овом путовању ка подсвесном свету нашег друштва. Представа Седам страхова психолошки је трилер у којем публика, као и главни јунак Бесим, неће бити сигурна шта види.
Авдићев роман је часопис Гардијан прогласио једним од најбољих пејпербек издања у Великој Британији 2014. године.

Редитељка о представи:

Крај романа је отворен за интерпретацију. Можете га тумачити на различите начине, од апокалипсе до бизарног сретног краја.

Искрено, мислим да моје представе нису провокативне, ја се само трудим да буду истините. Позориште није ту да нас тапше по нашим утврђеним увјерењима, а још мање је ту да би нас искључиво забављало. Мене занимају људи, а људи су способни за најчудеснију нежност и највеће зло. Ако се представа, на пример, бави интимом, онда ћу истраживати све слојеве интиме: узбуђење и непријатност и огољавање и стид и срећу и ситуације у којима смо смешни и заводљиви и деликатни и деструктивни и досадни… Занима ме истина, а она је увијек слојевита.

Аутор о представи:

С пуним повјерењем предао сам роман Селми Спахић и Емини Омеровић да га адаптирају за театар. С њима сам сарађивао на адаптацији књиге Моја фабрика за театар и тада су оне текст значајно надградиле и побољшале, дале му перспективе које сам ја из различитих разлога превидео.

Свет Седам страхова пун је замки које безуспешно покушавају избећи његови ликови. Њих две су се с лакоћом кретале кроз тај свет и оно што видимо на сцени заиста је свет Седам страхова, „где усамљеност стварност доводи до ферментације, до губљења облика, граница, фигура и боја”, како је то уочио добри Бруно Шулц. Када изврстан глумачки ансамбл уведе ликове из романа међу нас, видимо да су нам неки од њих сасвим познати, ближи него што смо мислили. Тада падне и последња граница, она између глумаца и публике, игре и збиље. Позоришни мрак постаје само мрак.

Рекли су о представи:

„Такође, иако је и у роману граница између овоземаљског и демонског готово невидљива, она у представи уопште не постоји, с обзиром да се редитељка апсолутно одриче фантастичног као засебног света у којем мртви коњи лете у небо, већ хорор враћа у људском облику, стапајући га са свакодневним и претварајући га у готово уобичајено.“

Мирза Скендерагић, op.bhrt.

„Када радите хорор, а један од његових битних елемената је ратни злочин и мучење, приказ тог насиља не чини се нелогичним. А у представи Седам страхова нећете чути крикове из логора Музичке школе, барем не ушима и нећете се нагледати школе уопште. Школа је свеприсутна споредна улога, а главна је испричана кроз тортуру Бесима, човека способног да крикове замисли, у свом граду, у близини инструмената што су их свирала деца.“

Ана Беначић, Lupiga

Режија: Селма Спахић

Драматизација: Емина Омеровић, Селма Спахић

Драматургија: Емина Омеровић

Сценографија: Мирна Лер

Костимографија: Лејла Хоџић

Музика: BASHESKIA & EDWARD EQ

Кореографија и сценски покрет: Томас Стијерт (Thomas Steyaert)

Сценски говор српског језика: др Дејан Средојевић

Продуцент: Мирољуб Мијатовић

Извршни продуцент: Денис Крџалић

Инспицијенткиња: Сабина Глоговац

Улоге:

Бесим: Ермин Браво

Мирна Ранковић: Селма Механовић

Александар Ранковић: Енес Салковић

Алдин Пегаз: Златан Шкољић

Албин Пегаз: Адис Механовић

Бадема Пегаз: Снежана Видовић

Адем Пегаз: Синиша Видовић

Романа: Лана Делић

Екрем, Мрав: Предраг Јокановић

Ахмед: Мухамед Бахоњић

Жена с крвавим очима: Уранела Агић

Дечаци: Тарик Хоџић, Осман Ефендић, Арман Салиховић, Ведад Бабановић

Девојчица: Иман Муслић, Луна Лисица

ПРОГРАМИ СУ ПОДЛОЖНИ ПРОМЕНАМА УСЛЕД СИТУАЦИЈЕ СА КОВИДОМ-19