e

Само глас

по тексту Нине Плавањац

12

October

12.10 / 20:00 / Књажевско-српски театар

Продукција: Македонско народно позориште (Македонски народен театар) – Скопље (Северна Македонија)

Трајање: 78’ /без паузе/

За публику 16+.

О представи:

После раскида са партнером, балетским играчем, ОНА, позната и цењена глумица постаје усамљена и затвара се у свој дом. Друштво јој прави само кућни љубимац, паук Тарантула, поклон бившег партнера. У очајној потрази за љубављу и афирмацијом, преко интернета упознаје Њега, наизглед савршеног мушкарца, да би убрзо открила да је жртва опседнутог манипулатора који уценама покушава да успостави потпуну психолошку и емотивну контролу над њом.

Како сама ауторка каже, овај текст је настао из разговора и размишљања о усамљености и изолацији. О пројекцијама и токсичним односима којима се људи препуштају, у страху од болне усамљености, недостатка љубави и тоталне изолованости. Изолација коју нам је наметнута услед околности с короном, само је појачала већ постојећу самоизолацију усамљених људи, пуних страхова и очајничке потребе за љубављу.

Редитељ о представи:

Потрага за новим формама у музичком театру за мене као редитеља и композитора увек је непресушна. Али, исто тако, и потрага за новим драмским ауторима, будући да је за ову врсту театра потребан посебан израз и начин писања. Имао сам среће да се упознам и сарађујем са младом и талентованом Нином Плавањац.

Представа почиње као монодрама, да би потом прерасла у комуникацијски музички дуо за мушки и женски глас, мењајући стилове изражавања од драмског, музичког, до савремене оперске интерпретације. Ова прича између два партнера који комуницирају само путем својих гласова, без телесног контакта, без спознаје и слике како изгледају, отвара различите могућности у савременом сценском изразу, а ипак користи најстарији музички инструмент на свету – људски глас.

Рекли су о представи:

„Композитор и редитељ, Марјан Нећак, као већ потврђен аутор музичког театра и овог пута се упушта у нову музичко-театарску истраживачку авантуру у којој музику посматра не само као равноправни сценки елемент, већ управо музиком гради и дефинише драмску структуру, чиме усложњава и продубљује сценска значења. Само глас је инвентиван истраживачки театарски пројекат са флуидним прелазима из сцене у сцену и мноштвом сценских знакова. Ово је представа акустичне семантике која је ретка у нашој театарској пракси.”

Тодор Кузманов

Текст: Нина Плавањац

Режија, музика, сцена и дизајн светла: Марјан Нећак

Превод текста: Звездана Ангеловска

Превод сонгова: Елена Китановски

Видео: Марин Лукановић

Костим: Наташа Павлићић

Допунски снимци: Bigwavemaster1 и Happy Falcon Crew

Захваљујемо се: Иво Ковачић, Ервинм Сантјаго, Грем Хејтли и Андреи Котелес

Улоге:

ОНА - Звездана Ангеловска

ОН - Никола Ристановски (глас)

Балетски играч - Мирослав Митрашиновић

Извршни продуцент: Виктор Рубен

Инспицијенткиња: Вукица Александрова

Суфлерка: Зорица Благоевска

Дизајн плаката: : Зоран Кардула

Фотографије: Кире Галевски

Шеф технике: Гунтер Кубе

Технички координатор: Ивица Урдаревић

Светло: Игор Гјеоргијев, Горјан Темелковски

Тон: Александар Петровски, Александар Арсић

Видео-оператер: Драган Ангеловски

Реквизита: Соња Крстевска

Гардероба: Валентина Чонкова

Шминка/фризура: Бранка Пљачковска, Моника Грковска

Манипулатор: Васко Бојаџиски

Декоратери: Васил Мешковски, Павле Кралевски, Саво Ивановски, Мартин Китановски, Хусеин Халили, Бурхан Муареми, Зекирија Алим

ПРОГРАМИ СУ ПОДЛОЖНИ ПРОМЕНАМА УСЛЕД СИТУАЦИЈЕ СА КОВИДОМ-19