e

Istorijat festivala

Internacionalni pozorišni festival – JoakimInterFest (Joakimfest), dobio je ime po jednoj od najznačajnijih ličnosti srpskog teatra, Joakimu Vujiću (1772–1847). Pisac, komediograf, prevodilac, putnik i upravnik prvog srpskog pozorišta osnovanog u Kragujevcu, tadašnjoj prestonici Srbije 1835. godine, Joakim Vujić je istovremeno i najkontroverznija i najintrigantnija ličnost srpske pozorišne istorije.

Njegov slobodarski duh, impozantan broj dela, koji je za sobom ostavio i sve ono što je uradio za početke razvoja organizovanog teatarskog života u Srbiji, doneli su mu epitet– „otac srpskog teatra”.

JoakimInterFest osnovan je 2006. godine (Joakimfest od 2020) na inicijativu tadašnjeg direktora Knjaževsko-srpskog teatra, reditelja Dragana Jakovljevića, a uz veliko razumevanje i podršku Grada Kragujevca. Tadašnje uprave, teatra i Grada Kragujevca, prepoznale su potrebu za jednim internacionalnim pozorišnim festivalom koji bi unapredio pozorišni život na ovom prostoru, a vernoj kragujevačkoj publici i uposlenicima ovog teatra pružio uvid i informacije u nove pozorišne tokove.

Tako je upravo Knjaževsko-srpski teatar, sa svojom značajnom tradicijom, postao pokretač više no potrebne teatarske razmene, kojom se intezivirao taj segment pozorišnog života u ovom delu Srbije, južno od Beograda.

Dragan Jakovljević je, uz značajnu pomoć teatrološkinje i pozorišne kritičarke Dragane Bošković, selektorski posao obavljao sve do 2011. godine.

Od 2012. selektori (ujedno i umetnički direktori) su birani na najmanje dve godine. Svojim selekcijama značajan doprinos festivalu dali su: Goran Cvetković (2012–2014), Željko Jovanović (2015. i 2016), Miloš Latinović (2017. i 2018), Slobodan Savić (2019. i 2020), Branislava Ilić (2021) i Miroslav Radonjić (2022).

Joakimfest je festival savremenog, modernog, estetski, tematski i poetički referentnog pozorišta koji izborom predstava nastoji da bude vidljiv ne samo u lokalnoj zajednici, nego i u širem regionu.

Joakimfest slavi i neguje estetski sofisticirano, društveno odgovorno, subverzivno i emancipatorsko pozorište koje se hvata u koštac s gorućim problemima i fenomenima vremena i sveta u kojem živimo.

Od osnivanja Festivala do danas, na Joakimfestu je izvedeno preko 150 predstava iz 25 zemalja sveta u kojima je učestovalo više od 700 pozorišnih stvaralaca. Tokom svih ovih godina, Festival s podjednakom pažnjom prati, kako afirmisane autore i autorke internacionalne i domaće pozorišne scene, tako i one mlade pozorišne stvaraoce koji upravo u Kragujevcu, na Joakimfestu, dobijaju podršku i mogućnost svoje šire umetničke afirmacije.

Tročlani međunarodni žiri dodeljuje dve nagrade na Festivalu: Gran pri „Joakim Vujić“ za najbolju predstavu u celini i Specijalnu nagradu grada Kragujevca.

Domaćin i organizator Festivala je Кnjaževsko-srpski teatar, a glavni pokrovitelj Grad Кragujevac.