e

Anastazia Hristovska

Glumac

16. Joakimfest:

Biografija

Nikola Ristanovski – prvak MNT-a

Nikola Ristanovski rođen je 23. januara 1969. godine u Ostravi, Češka. Diplomirao je na Univerzitetu „Sv. Ćirila i Metodija “na Fakultetu dramskih umetnosti – Skoplje, na Odeljenju za glumu u klasi prof. Vladimir Milčin, 1993. godine. Od 1994. radi u Makedonskom narodnom pozorištu – Skoplje, a danas je njegov vođa.

Ristanovski već 30 godina karijeru uspešno gradi u sopstvenoj zemlji, ali i u inostranstvu. Glumci koji se mogu nositi sa izazovom igranja uloga na stranom jeziku su izuzetni i on ih besprekorno igra na srpskom, crnogorskom, hrvatskom i bosanskom jeziku. U svojoj uzbudljivoj karijeri ostvario je oko 30 filmskih i televizijskih i oko 50 pozorišnih uloga, među kojima ostavlja dubok trag: Raskoljnikov, Dojčin, Leone Glembaj, dr Falus, Danijel Volf, Hamlet, Dimitrije, Nikolaj Stavrogin, Osman-beg, Don Nev, Ahmed Nurudin, Moliere, Voland, Ivanov, Podsekalnikov i mnogi drugi.

Dobitnik je 34 nagrade (ujedno i najtrofejniji glumac u istoriji makedonskog pozorišta) među kojima se posebno ističu: nagrada za glavnu mušku ulogu za ulogu Podsekaljnikova u predstavi „Život je lep“, MTF „Vojdan Černodrinski“ – Prilep (2016); Nagrada Zlatni delfin za najboljeg glumca na Bosforskom filmskom festivalu u Istanbulu (za ulogu u Igla ispod praga) (2016); najbolji glumac za ulogu Molijera u predstavi „Molijerov život“ na Festivalu čistilišta – Tivat, Crna Gora (2015); nagrada na festivalu „Risto Šiškov“ u Strumici za ulogu Molijera u predstavi „Molijerov život“ (2012); nagrada za najboljeg glumca na ISSTF -u – Rijeka, Hrvatska, za ulogu Leonea Glebaja u predstavi „Glembajevi“ (2011); nagrada za najboljeg glumca na ISSTF -u – Rijeka, Hrvatska, za ulogu Ahmeda Nurudina u predstavi „Derviš i smrt“ (2010); nagrada Raša Plaović – Beograd, za ulogu Ahmeda Nurudina u predstavi „Derviš i smrt“ (2009); nagrada u Narodnom pozorištu – Beograd, za ulogu Ahmeda Nurudina u predstavi „Derviš i smrt“ (2009); nagrada za najboljeg glumca na Sterinom pozorju – Novi Sad, Srbija, za ulogu Ahmeda Nurudina u predstavi „Derviš i smrt“ (2009); Zlatni lovorov vijenac MES – Sarajevo, BiH, za ulogu Don Huana u predstavi „Don Juan“ i za ulogu Grita u predstavi „Nemam nikoga“ (2006.) i mnoge druge.

Kontakt: