e

Đorđi Jolevski

glumac

16. Joakimfest:

Biografija

Đorđi Jolevski je jedan od vodećih glumaca Makedonskog narodnog pozorišta – Skoplje, Makedonija.
Rođen je 1964. godine u Bitolju. Nakon završene osnovne i srednje škole u rodnom mestu, diplomirao je glumu 1989. godine na Univerzitetu „Svetih Ćirila i Metodija“, Fakultet dramskih umetnosti u Skoplju, u klasi profesora Ljubiše Georgijevskog. Od 1989. do 1992. godine radio je na samostalnim angažmanima, a 1992. počeo je da radi kao glumac u Dramskom pozorištu – Skoplje. Od 1999. godine radi u Makedonskom narodnom pozorištu – Skoplje.
Od 2008. do 2011. radio je kao profesor glume na Univerzitetu za audiovizuelne umetnosti ESRA u Skoplju.

Godine 1996. osnovao je Teatar „Kvartet”, a 1999. godine bio je umetnički direktor Makedonskog narodnog pozorišta. Od 2007. do 2009. godine biran je za predsednika Upravnog odbora, a od 2007. do 2016. godine za selektora pozorišnih predstava Ohridskog letnjeg festivala.

Bio je član žirija brojnih domaćih i međunarodnih pozorišnih festivala.
Svoje glumačko umeće usavršavao je u Velikoj Britaniji, SAD, Salcburgu, Seulu i Avinjonu.
Učestvovao je na pozorišnim festivalima održanim u Kairu, Njujorku, Moskvi, Istanbulu, Berlinu, Parizu, Kanu, Sankt Peterburgu, Krakovu, Lajpcigu, Ljubljani, Beogradu, Sofiji itd.
Osim što je sjajan reditelj, on je i odličan pozorišni producent. Do sada je u pozorišnim predstavama igrao uloge Hamleta, Mefista , Kaligule, Estragona, Makija Noža, Tartifa , Arijela, Edipa, Stavrogina, Valmonta, Žana, Oberona, Islajeva, Orgona.

Takođe se pojavio u više od 20 filmova i TV serija.

Režirao je niz pozorišnih predstava kao što su Kvartet Hajnera Milera, Faust J. V. Getea i Tomasa Mana, 4.48 Psihoza Sare Kejn, Plej Beket po delima Semjuela Beketa, Plava soba Dejvida Hera, Lilitina deca Maje Micevske, Poslednja Krapova traka Semjuela Beketa, a dramatizovao je sledeće predstave: Elektroencefalografija (EEG), Makedonska priča itd.

Državne i međunarodne nagrade i priznanja koje je dobio potvrđuju njegov odličan rad:
Sterijina nagrada na Sterijinom pozorišnom festivalu u Novom Sadu, Jugoslavija; Nagrada za najboljeg mladog glumca na Zagrebačkom kazališnom festivalu „Gaveline večeri”, Hrvatska; Specijalna nagrada za inovaciju u oblasti monodrame na Međunarodnom festivalu mono-performansa „Monokl“ u Sankt Peterburgu, Rusija; Zlatna maska za najboljeg glumca na Ohridskom letnjem festivalu, Makedonija; Nagrada „Risto Šiškov“ za najbolju ulogu na festivalu kamernog pozorišta „Risto Šiškov” u Strumici, Makedonija; četiri puta je dobio nagradu za najboljeg glumca na pozorišnom festivalu „Vojdan Černodrinski ” u Prilepu, Makedonija; Nagrada za najboljeg mladog glumca u izboru časopisa „Ekran”, Skoplje, Makedonija; Gran pri i nagrada za najboljeg glumca na 10. Međunarodnom festivalu monodrame Bitolj, Makedonija; Nagrada za najboljeg glumca na Međunarodnom pozorišnom festivalu „Glumac Evrope” u Prespi, Makedonija.

Kontakt: