e

Jasmina Dimitrijević

glumica

16. Joakimfest:

Biografija

Rođena u Smederevskoj Palanci. Diplomirala glumu na Fakultetu umetnosti u Prištini u klasi Milana Plećaša. Diplomirala engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu.

Pohađala je regionalnu obrazovnu platformu za muzičko pozorište „11 zemalja“ koreografa Bila Hejstingsa 2015, više radionica iz oblasti džez baleta (Čet Voker), stepa (Mojca Horvat), džez pevanja (Vladana Marković), vokalnih tehnika (Ana Sofrenović) kao i masterklas Egona Savina na temu režije u amaterskom teatru.

Stalni je član Knjaževsko-srpskog teatra u kojem je od 1998. godine ostvarila gotovo 30 uloga od kojih su najznačajnije: Ana (Doktor Šuster, D.Kovačević), Vida (Ožalošćena porodica, B.Nušić), Anželika (Hotel Slobodan promet; Ž.Fejdo), Varvara Striceski (Seobe; M.Crnjanski), Dara (Gospođa ministarka, B.Nušić), Ekaterina Davidović (Čudo po Joakimu, R.Z.Dorić), Katarina (Noć u kafani Titanik, I.Andrić / N.Bradić), Jelisaveta (Jelisavetini ljubavni jadi zbog molera, M.Jelić), Džesi (U stvari, teatar, D.Bošković), Helena (San letnje noći, V.Šekspir), Edit Pjaf (Vrapčić, N.Ilić), Žena (majka / supruga / snajka) / Kafanska pevačica (Dvesta, P.Mihajlović), Ana Andrejevna (Revizor, N.V.Gogolj).

Igrala je i u predstavama Narodnog pozorišta u Beogradu, Pozorišta na Terazijama, Madlenianuma, Ustanove kulture „Palilula“ – Scene Stamenković, Kulturnog centra „Reks“, sarađujući sa rediteljima – Borom Draškovićem, Kokanom Mladenovićem, Jovicom Pavićem, Nebojšom Bradićem; zatim u „Velikom školskom času“ u Šumaricama 2017, te u trupama „Šelter“, „Arijadna“, „Teatron“ i „Pozorište komedije“.

Dobitnica je Godišnje nagrade Knjaževsko-srpskog teatra 2016. i „Male liske“ na Međunarodnom festivalu komedije „Mostarska liska“ za ulogu Jelisavete (Jelisavetini ljubavni jadi zbog molera), kao i Specijalne nagrade za partnersku igru (sa Nadom Jurišić) u predstavi U stvari, teatar na Međunarodnom festivalu ruske drame „Most prijateljstva“ (Международный театральный фестиваль „Мост дружбы“ ) u Joškar Oli u Rusiji 2016. godine.

Ostvarila je uloge u igranim filmovima Turneja, 6 dana mraka, Čarlston za Ognjenku, Unutra i Mali trgovac, TV serijama Moj rođak sa sela i Iz života poznatih matematičara kao i u više radio drama Radio Beograda, i sinhronizacija animiranih filmova produkcije „Laudvorks“.

Bavi se i prevodilaštvom, posebno prepevima poezije sa engleskog i francuskog jezika.

Kontakt: