e

Marjan Nećak

Reditelj, scenografija

16. Joakimfest:

Biografija

Marjan Nećak (1976, Bitolj), reditelj, kompozitor, scenograf i dizajner svetla

Muzikom se bavi od najranijeg detinjstva, završavajući osnovno i srednje muzičko obrazovanje – kontrabas i solo pevanje. Diplomirao je kompoziciju za filmsku i pozorišnu muziku na Fakultetu primenjenih umetnosti Univerziteta za audiovizuelne umetnosti, ESRA Pariz – Skoplje – Njujork. U Narodnom pozorištu Bitola radi kao kompozitor; kao vanredni profesor predaje interpretaciju pesama na Fakultetu dramskih umetnosti u Skoplju, a od 2013. radi kao reditelj i scenograf. Piše kompozicije za pozorišne, operske i baletske predstave, mjuzikle, filmove, televiziju i druge projekte, u kojima na poseban i jedinstven način prepoznaje i tka elektronsku muziku isprepletenu sa balkanskim folklorom. Njegove kompozicije pripadaju različitim muzičkim stilovima, a muzički opus impresionira obimom i žanrovima, bez ograničenja.

Autor je više od 250 predstava, od kojih je 30 dečijih. Radi na projektima u gotovo svim pozorištima na Balkanu i u Evropi. Komponovanje i režiranje, te želja za totalnim pozorištem rezultirali su osnivanjem Mobilnog muzičkog pozorišta (MMT) 2015. godine. Kao deo savremenog muzičkog pozorišta, ima za cilj da uključi operu, vizuelne umetnosti i obrazovne projekte namenjene publici širom sveta.

Neke od drama koje je do sada postavio kao reditelj i scenograf su: „Jesenin“ (Narodno pozorište, Bitolj); mono opera „Dnevnik ludaka“ Nikolaja Gogolja u produkciji MMT -a; savremena dramska opera „Devojka sa žicama“ (Narodno pozorište, Ljubljana u koprodukciji sa MMT-om). Radio je na nekoliko horeodrama, opera, mjuzikla i muzičkih drama, uključujući: „Dama sa kamelijama“, „Glembajevi“ i „Okovani Galileo“ (HNK, Rijeka); „Migranti“, „Uhvatila se crna kuga“, „Obična priča“ i „Travnička hronika“ (Narodno pozorište, Bitolj); „Kamov, smrt“ / Moulen Rouge (ZKM, Zagreb); „Tito – kosti u kamenu“ („Eurokaz“, Zagreb; „Laboratorija Nove“, Firenca; „Campnagel“, Hamburg); „Antica“ (Narodno pozorište, Prilep); „Makedonsko krvavo venčanje“ (Dramsko pozorište, Skoplje); „Venecijanski trgovac“ (HNK, Split) i mnogi drugi projekti.

Kontakt: