e

Mateja Kokol

Reditelj

16. Joakimfest:

Biografija

Mateja Kokol je rediteljka mlađe generacije, ali je već imala dosta uspešnih predstava. Osnovne studije na ljubljanskom AGRFT -u završila je 2014. godine sa diplomskom predstavom Stolice, koja je gostovala na raznim međunarodnim pozorišnim festivalima (Rusija, Slovačka, Meksiko …) i tamo dobila brojne nagrade, uključujući i za mladog perspektivnog reditelja, Art Center Most na Sankt Peterburškom pozorišnom festivalu ArtOkraina, a takođe je dobio i Prešernovu akademsku nagradu za predstavu.

Neosporan dokaz razvoja njene režijske estetike bila je inscenacija Dečaka, devojčice i gospodina Vinka Moderndorfera. Potvrdila je i svoj rediteljski osećaj za rad sa glumcima u produkcijama Tajanstveni slučaj ko je ubio psa Marka Hadona i Belinu figuru Iasmine Reze.

Pozorišno stvaralaštvo za nju ne poznaje granice – stvara i radi u domaćim pozorišnim produkcijama i u inostranstvu (vodila je pozorišne radionice i učestvovala kao ko-mentor u pozorišnoj školi na španskom ostrvu Tenerife, a prošle godine u Meksiku).

Kontakt: