e

Nina Plavanjac

Scenarista

16. Joakimfest:

Biografija

Nakon završene treće godine na Filološkoj gimnaziji, upisala se na Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu na odseku za dramaturgiju, gde je diplomirala 2019. godine.

Njena predstava „Besmrtan“ ulazi u uži izbor Sterinog pozorja sa četiri najbolja teksta u Srbiji za 2015. godinu, a isti tekst imao je javno čitanje na festivalu „Pozorišno proleće“ (2016.) u izvođenju ansambla Narodnog pozorišta u Šapcu objavljeno u časopisu za kulturu i umetnost „Kod 21“. Tekst „Besmrtan“ autor je adaptirao za radio, nakon čega je Radio Beograd 2 snimio radio – dramu i emitovao je sledeće godine u glavnom programu. Tekst „Gde drveće sija“ odabrao je Heartefact, temelj za 5 (pet) najboljih dramskih tekstova iz zemalja bivše SFRJ 2016. godine. Dve radio – predstave osvojile su drugu nagradu na konkursu „Neda Depolo“ na RTS -u i među pet su najboljih radijskih predstava na RTS -u za 2018. godinu.

Radila je kao dramaturg, lektor i prevodilac mjuzikla „Kosa“ u koprodukciji sa Pozorištem mladih u Novom Sadu i Novosadskim pozorištem, gde je premijera održana u decembru 2019. godine. Scenarista je kratkih igranih filmova: „Marš na Mesec“, „Devojka i mačka“, „Kašika“, kao i: „Magda i Senna“ (u postprodukciji) i „Na dugom putu“ (u pretprodukciji). „Samo glas“ je premijera njenog originalnog teksta.

Kontakt: