e

Zvezdana Angelovska

Glumica

16. Joakimfest:

Biografija

Zvezdana Angelovska – prvakinja MNT -a

Angelovska je rođena 12. juna 1970. godine u Skoplju. Diplomirala je na Univerzitetu „Sv. Ćirila i Metodija“ na Fakultetu dramskih umetnosti, Skoplje, na Odeljenju za glumu u klasi prof. Vladimir Milčin, 1993. godine. Školovanje je nastavila u Sankt Peterburgu u Rusiji, na Državnoj pozorišnoj akademiji umetnosti – Pozorišna režija, gde je magistrirala pozorišnu umetnost (2007.), u klasi dr Jurija Mihailoviča -Krasovskog. Od 1995. radi u Dramskom pozorištu u Skoplju, a od 1999. se seli u Makedonsko narodno pozorište u Skoplju, gde je član više od 20 godina, postajući njegov direktni šampion.

U svom bogatom pozorišnom stvaralaštvu, kako kod kuće, tako i na scenama u mnogim drugim pozorištima, odigrala je oko 60 uloga, u složenim dramskim ostvarenjima Antona Pavloviča Čehova, Nikolaja Erdmana, Eshila, Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, Sofokla, Euripida i Žan- Pola Sola, Gorana Stefanovskog, Dejana Dukovskog, Venka Andonovskog, Vilijema Šekspira, Nikolaja Gogolja, Žan-Baptista Molijera i mnogih drugih.

Angelovska se na pozorišnoj sceni dokazuje kao idealan partner, koji je uvek spreman da učestvuje u stvaralačkom procesu. Takođe ima impresivnu glumačku karijeru kroz TV ekrane i filmove. Kao reditelj, potpisala je četrnaest predstava postavljenih u pozorištima širom RSM -a, a neke od njih u Sankt Peterburgu u Rusiji.

Dobitnica je niza nagrada, uključujući: nagradu za žensku ulogu, MTF „Vojdan Černodrinski“ za ulogu Klitemnestre u predstavi „Electra“ (2015); nagrada za predstavu „Kralj Elen“ K. Goci za najbolje rediteljsko i scensko ostvarenje u Lisvi na 10. međunarodnom festivalu novih oblika, (2012); Zlatna jabuka, na festivalu „Glumac Evrope“, za ulogu Netočke Nezvanove u predstavi „Netočka-italijanska kompozicija 2. deo“ prema romanu Fjodora Dostojevskog.

Kontakt: