e

Joakimfest

Žiri 16. međunarodnog pozorišnog festivala Joakimfest u sastavu rediteljka i koreografkinja Nada Kokotović (Hrvatska), predsednica žirija, glumica Jasmina Dimitrijević (Srbija)  i pesnikinja  Radmila Petrović (Srbija)  saopštava:

Gran-Pri za najbolju predstavu u celini dodeljuje se predstavi: I konje ubijaju, zar ne , Narodnog pozorišta iz Bitolja (Severna Makedonija) za neusiljeno, moderno iščitavanje dela Horasa Mekoja. To je suptilno i dramatično prevođenje plesnog zadatka aktera, koji zalogom svojih života pokušavaju spasiti golu egzistenciju u metaforu ratova, razaranja i gradnje porušenih mostova. Budućnost je otvorena. Moramo se nadati boljem. Predstava  I konje ubijaju, zar ne  je snažan pozorišni čin koji probija filmsko platno i dolazi do gledaoca u svojoj punoj istinitosti.

Specijalna nagrada grada Kragujevca dodeljuje se:  Marjanu Nećaku za izuzetan muzički koncept u predstavi Samo glas, Makedonskog narodnog pozorišta iz Skoplja, Severna Makedonija.

Samo glas, očarao nas je muzikom koja je razigrana, produžena ruka dubokog glasa otuđenosti. Ovo je retko delo u kojem je muzika punopravni partner i glumcu i tekstu i režiji i scenografiji i filmu. Dominantni partner.

 

Sve odluke su donete jednoglasno.

 15.10.2021.godine

KRAGUJEVAC