e

Joakimfest

U okviru pratećeg programa 16. kragujevačkog Joakimfesta 14.10. u 12.00 u Knjaževsko-srpskom teatru održaće se tribina pod nazivom Sećanje na prof. dr Dragana Klaića.

Učestvuju:
Prof. dr Ivan Medenica – teatrolog, kritičar i umetnički direktor BITEF festivala, profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu.
 
Nada Kokotović – rediteljka i koreografkinja- jedna od osnivača KPGT-a.
Video linkom će se u razgovor uključiti – prof. dr Milena Dragićević Šešić – profesorka Menadžmenta u kulturi i Teorije masovnih medija Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu i šef katedre UNESKO-a za kulturnu politiku i menadžment Univerziteta umetnosti u Beogradu.
Razgovor moderira Branislava Ilić, dramaturškinja i dramska spisateljica
Dragan Klaić, istoričar pozorišta i kulturni analitičar

Bio je stalni saradnik udruženja Felix Meritis u Amsterdamu i predavao kulturnu politiku i umetnost na univerzitetu u Lajdenu.

Studije dramaturgije završio je u Beogradu, a doktorirao istoriju pozorišta i kritiku drame na Jejl univerzitetu u Sjedinjenim Američkim Državama. Radio je kao pozorišni kritičar i dramaturg, bio profesor na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i Univerzitetu u Amsterdamu, a gostujući profesor u Americi, Budimpešti i Bolonji, direktor Holandskog Pozorišnog Instituta od 1992. do 2001. godine, suosnivač evropskog pozorišnog časopisa Evromaske.

Njegove knjige i radovi objavljeni su u bivšoj Jugoslaviji pre 1991, ali i u Velikoj Britaniji, Americi, Holandiji  i Norveškoj. Bio je angažovan i kao urednik časopisa Pozorište (SAD) i član nekoliko savetodavnih odbora u Budimpešti, Briselu, Stokholmu i Hagu.

(preuzeto iz knjige Početi iznova, Dragan Klaić, Clio, 2016. Beograd)