e

Selektorka

Branislava Ilić

U svojim dramama najčešće se bavi problemima žena u sudaru sa patrijarhalnim sistemom vrednosti (Kidanje, Telo, Ne pristajem, Obezglavljene...), ali i ugroženim radnicima građevine (Pad) i problemima pojedinaca u sudaru s duhom palanke (Bako, neću da postanem čudovište).

dramaturškinja i dramska spisateljica

Branislava Ilić

biografija selektorke

Branislava Ilić rođena je 1970. u Nišu gde je završila Srednju glumačku školu. Diplomirala je dramaturgiju na FDU u Beogradu. Prvi angažman je imala u Narodnom pozorištu u Nišu. Od 2008. do 2010. godine radila je kao dramaturškinja u Narodnom pozorištu-Beograd.

Dramaturšku saradnju je ostvarila u više od trideset predstava. Predstava “Zoran Đinđić” osvojila je nagradu BITEF-a “Mira Trailović”, dok je predstava “Derviš i smrt” trinaest godina na repertoaru NP Bgd. Sarađuje sa rediteljima/kama različitih generacija i poetika na predstavama po delima savremenih autora/ki (R. Šimelpfenig, D. Herover, V. Jon, S. Basara, B. Jovanović, E. Jelinek,…), ali i autora klasike poput Meše Selimovića, Servantesa, Sartra i dr. Pored već pomenutih pozorišta, radila je i u Ateljeu 212, SNP-u, Pozorištu “Toša Jovanović”, Kruševačkom pozorištu, Puls tatru, Zvezdara teatru, Madlenianumu, Bitef teatru, HNK Ivan pl. Zajc- Rijeka…

Napisala je trinaest drama (7 izvedenih), pet dramatizacija, oko 50 radio minijatura i nekoliko scenarija za različite tv formate. U svojim dramama se najčešće bavi problemima žena u sudaru sa patrijarhalnim sistemom vrednosti (Kidanje, Telo, Ne pristajem, Obezglavljene…), ali i ugroženim radnicima građevine (Pad) i problemima pojedinaca u sudaru s duhom palanke (Bako, neću da postanem čudovište).

Priče (za decu i odrasle), drame i dramatizacije su joj objavljivane u časopisima i zbirkama. Ima objavljene i dve knjige drama: 2007. “Teatar palanke” NKC-Niš i 2017. i „drame/plays“ – dvojezično izdanje drama – Srpska čitaonica Irig i Fond Borislav Mihajlović Mihiz.

Nagrade: „Jovan Sterija Popović” za dramu „Telo“ – Konkurs Sterijinog pozorja za novi dramski tekst; nagrada “Borislav Mihajlović Mihiz” za dramsko stvaralaštvo; dve godišnje pohvale Narodnog pozorišta-Beograd i godišnju nagradu DADOV-a za dramatizaciju.

Dvadeset godina radi na pozorišnoj edukaciji mladih kroz različite tipove radionica. Autorka je i koordinatorka više umetničkih projekata (domaćih i regionalnih) i učestvuje u umetničkim projektima drugih autora i umetničkih grupa… 2019. i 2020. godine bila je selektorka Festivala profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“.