e

Samo glas

po tekstu Nine Plavanjac

12

oktobar

12.10 / 20:00 / Knjaževsko-srpski teatar

Produkcija: Makedonsko narodno pozorište (Makedonski naroden teatar) – Skoplje (Severna Makedonija)

Trajanje: 78 minuta (bez pauze)

Za publiku 16+.

O predstavi:

Posle raskida sa partnerom, baletskim igračem, ONA, poznata i cenjena glumica postaje usamljena i zatvara se u svoj dom. Društvo joj pravi samo kućni ljubimac, pauk Tarantula, poklon bivšeg partnera. U očajnoj potrazi za ljubavlju i afirmacijom, preko interneta upoznaje Njega, naizgled savršenog muškarca, da bi ubrzo otkrila da je žrtva opsednutog manipulatora, koji ucenama pokušava da uspostavi potpunu psihološku i emotivnu kontrolu nad njom.

Kako sama autorka kaže, ovaj tekst je nastao iz razgovora i razmišljanja o usamljenosti i izolaciji. O projekcijama i toksičnim odnosima kojima se ljudi prepuštaju, u strahu od bolne usamljenosti, nedostatka ljubavi i totalne izolovanosti. Izolacija koja nam je nametnuta usled okolnosti s koronom, samo je pojačala već postojeću samoizolaciju usamljenih ljudi, punih strahova i očajničke potrebe za ljubavlju.

Reditelj o predstavi:

Potraga za novim formama u muzičkom teatru za mene kao reditelja i kompozitora uvek je nepresušna. Ali, isto tako, i potraga za novim dramskim autorima, budući da je za ovu vrstu teatra potreban poseban izraz i način pisanja. Imao sam sreće da upoznam i sarađujem sa mladom i talentovanom Ninom Plavanjac.

Predstava počinje kao monodrama, da bi potom prerasla u komunikacijski muzički duo za muški i ženski glas, menjajući stilove izražavanja od dramskog, muzičkog do savremene operske interpretacije. Ova priča između dva partnera koji komuniciraju samo putem svojih glasova, bez telesnog kontakta, bez spoznaje i slike kako izgledaju, otvara različite mogućnosti u savremenom scenskom izrazu, a ipak koristi najstariji muzički instrument na svetu – ljudski glas.

Rekli su o predstavi:

“Kompozitor i reditelj, Marjan Nećak, kao već potvrđen autor muzičkog teatra i ovog puta se upušta u novu muzičko - teatarsku istraživačku avanturu u kojoj muziku posmatra ne samo kao ravnopravni scenki element, već upravo muzikom gradi i definiše dramsku strukturu, čime usložnjava i produbljuje scenska značenja. Samo glas je inventivan istraživački teatarski projekat sa fluidnim prelazima iz scene u scenu i mnoštvom scenskih znakova. Ovo je predstava akustične semantike koja je retka u našoj teatarskoj praksi.”

Todor Kuzmanov

Tekst: Nina Plavanjac

Režija, muzika, scena i dizajn svetla: Marjan Nećak

Prevod teksta: Zvezdana Angelovska

Prevod songova: Elena Kitanovski

Video: Marin Lukanović

Kostim: Nataša Pavličić

Dopunski snimci: Bigwavemaster1 i Happy Falcon Crew

Zahvaljujemo se: Ivo Kovačić, Ervin Santjago, Grem Hejtli i Andrei Koteles

Uloge:

ONA - Zvezdana Angelovska

ON - Nikola Ristanovski (glas)

Baletski igrač - Miroslav Mitrašinović

Izvršni producent: Viktor Ruben

Inspicijentkinja: Vukica Aleksandrova

Suflerka: Zorica Blagoevska

Dizajn plakata: : Zoran Kardula

Fotografije: Kire Galevski

Šef tehnike: Gunter Kube

Tehnički koordinator: Ivica Urdarević

Svetlo: Igor Gjeorgijev, Gorjan Temelkovski

Ton: Aleksandar Petrovski, Aleksandar Arsić

Video-operater: Dragan Aleksovski

Rekvizita: Sonja Krstevska

Garderoba: Valentina Čonkova

Šminka/frizura: Branka Pljačkovska, Monika Grkovska

Manipulator: Vasko Bojadžiski

Dekorateri: Vasil Meškovski, Pavle Kralevski, Savo Ivanovski, Martin Kitanovski, Husein Halili, Burhan Muaremi, Zekirija Alim

PROGRAMI SU PODLOŽNI PROMENAMA USLED SITUACIJE SA KOVIDOM-19