e

Sedam strahova

po istoimenom romanu Selvedina Avdića

15

oktobar

PREDSTAVA JE OTKAZANA

15.10 / 19:00 / Knjaževsko-srpski teatar

Produkcija: Bosansko narodno pozorište Zenica / 20. Festival bosanskohercegovačke drame, Zenica 2021. (Bosna i Hercegovina)

Trajanje: 150 minuta (sa pauzom)

Publika je u prvom delu predstave smeštena na sceni, a u drugom delu u sali. Za publiku 16+.

O predstavi:

Nakon devet meseci depresije zbog ženinog odlaska u Besimov život ulazi Mirna Ranković, kćerka njegovog bivšeg kolege novinara Aleksandra Rankovića koji je misteriozno nestao. Od tog trenutka, za Besima nema povratka nazad u banalnu svakodnevicu od koje je toliko dugo u životu bežao.

Postoje li duhovi? Da li je Aleksa zaista video Perkmana u rudniku? Kako je nestao? Ko je žena s krvavim očima? Možemo li videti strahove golim okom? Samo su neka od pitanja koja će pratiti Besima, ali i publiku na ovom putovanju ka podsvesnom svetu našeg društva. Predstava Sedam strahova psihološki je triler u kojem publika, kao i glavni junak Besim, neće biti sigurna šta vidi.
Avdićev roman je časopis Guardian proglasio jednim od najboljih pejperbek izdanja u Velikoj Britaniji 2014. godine.

Rediteljka o predstavi:

Kraj romana je otvoren za interpretaciju. Možete ga tumačiti na različite načine, od apokalipse do bizarnog sretnog kraja.

Iskreno, mislim da moje predstave nisu provokativne, ja se samo trudim da budu istinite. Pozorište nije tu da nas tapše po našim utvrđenim uvjerenjima, a još manje je tu da bi nas isključivo zabavljalo. Mene zanimaju ljudi, a ljudi su sposobni za najčudesniju nežnost i najveće zlo. Ako se predstava, na primer, bavi intimom, onda ću istraživati sve slojeve intime: uzbuđenje i neprijatnost i ogoljavanje i stid i sreću i situacije u kojima smo smešni i zavodljivi i delikatni i destruktivni i dosadni… Zanima me istina, a ona je uvijek slojevita.

Autor o predstavi:

S punim povjerenjem predao sam roman Selmi Spahić i Emini Omerović da ga adaptiraju za teatar. S njima sam sarađivao na adaptaciji knjige Moja fabrika za teatar i tada su one tekst značajno nadgradile i poboljšale, dale mu perspektive koje sam ja iz različitih razloga prevideo.

Svet Sedam strahova pun je zamki koje bezuspešno pokušavaju izbeći njegovi likovi. Njih dve su se s lakoćom kretale kroz taj svet i ono što vidimo na sceni zaista je svet Sedam strahova, “gde usamljenost stvarnost dovodi do fermentacije, do gubljenja oblika, granica, figura i boja”, kako je to uočio dobri Bruno Šulc. Kada izvrstan glumački ansambl uvede likove iz romana među nas, vidimo da su nam neki od njih sasvim poznati, bliži nego što smo mislili. Tada padne i poslednja granica, ona između glumaca i publike, igre i zbilje. Pozorišni mrak postaje samo mrak.

Rekli su o predstavi:

„Također, iako je i u romanu granica između ovozemaljskog i demonskog gotovo nevidljiva, ona u predstavi uopšte ne postoji, s obzirom da se rediteljka apsolutno odriče fantastičnog kao zasebnog sveta u kojem mrtvi konji lete u nebo, već horor vraća u ljudskom obliku, stapajući ga sa svakodnevnim i pretvarajući ga u gotovo uobičajeno.“

Mirza Skenderagić, op.bhrt.

„Kada radite horor, a jedan od njegovih bitnih elemenata je ratni zločin i mučenje, prikaz tog nasilja ne čini se nelogičnim. A u predstavi Sedam strahova nećete čuti krikove iz logora Muzičke škole, barem ne ušima i nećete se nagledati škole uopće. Škola je sveprisutna sporedna uloga, a glavna je ispričana kroz torturu Besima, čoveka sposobnog da krikove zamisli, u svom gradu, u blizini instrumenata što su ih svirala deca.“

Ana Benačić, Lupiga

Rediteljka: Selma Spahić

Dramatizacija: Emina Omerović, Selma Spahić

Dramaturgija: Emina Omerović

Scenografija: Mirna Ler

Kostimografija: Lejla Hodžić

Muzika: BASHESKIA & EDWARD EQ

Koreografija i scenski pokret: Tomas Stijert (Thomas Steyaert)

Scenski govor srpskog jezika: dr Dejan Sredojević

Producent: Miroljub Mijatović

Izvršni producent: Denis Krdžalić

Inspicijentkinja: Sabina Glogovac

Uloge:

Besim: Ermin Bravo

Mirna Ranković: Selma Mehanović

Aleksandar Ranković: Enes Salković

Aldin Pegaz: Zlatan Školjić

Albin Pegaz: Adis Mehanović

Badema Pegaz: Snežana Vidović

Adem Pegaz: Siniša Vidović

Romana: Lana Delić

Ekrem, Mrav: Predrag Jokanović

Ahmed: Muhamed Bahonjić

Žena s krvavim očima: Uranela Agić

Dečaci: Tarik Hodžić , Osman Efendić, Arman Salihović , Vedad Babanović

Devojčica: Iman Muslić , Luna Lisica

PROGRAMI SU PODLOŽNI PROMENAMA USLED SITUACIJE SA KOVIDOM-19