e

Joakimfest

 

Жири 18. Међународног позоришног фестивала ЈОАКИМФЕСТ у саставу Жељко Хубач – драмски писац (Србија), председник жирија, Душанка Стојановић Глид – првакиња драме Народног позоришта у Београду (Србија) и Јелена Жугић – првакиња драме Драмског театра Скопље (Северна Македонија) саопштава:

1. Награда Гран-при „Јоаким Вујић“ за најбољу представу у целини додељује се представи Што на поду спаваш, која је рађена по истоименом роману Дарка Цвијетића, у режији Кокана Младеновића, у копродукцији Српског народног позоришта из Новог Сада, Градског драмског казалишта „Гавела“ из Загреба, Народног позоришта Сарајево и Фестивала МЕСС.

2. Специјална награда Града Крагујевца додељује се Кокану Младеновићу, редитељу представе Што на поду спаваш, која је рађена по истоименом роману Дарка Цвијетића, у копродукцији Српског народног позоришта из Новог Сада, Градског драмског казалишта „Гавела“ из Загреба, Народног позоришта Сарајево и Фестивала МЕСС.

Све одлуке су донете једногласно.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ:

Ова представа је својеврсни наставак Младеновићевог упорног и храброг неодустајања од теме ратних траума ових простора, али и преиспитивања, пре свега на плану форме, сопственог редитељског стила, којим он инсистира да кроз позоришни чин, суочавањем са истином жртве, ангажује гледаоца у смеру отклона од зла које је у једном тренутку наших балканских живота дало предност националном над људским.
Бавећи се несвакидашњом артифицијелном „акробатиком“ у потреби да дође до што уверљивијег ефекта прочишћења, у представи Што на поду спаваш редитељ иде корак даље, на плану форме, изводећи на сцену писца, Дарка Цвијетића, чиме даје документаристички печат мноштву субклимакса којима ствара снажан ритам упризорењу. Ти субклимакси су они тренуци у представи када се аутор романа, тумачећи себе, суочава са својим сценски оживљеним ликовима, који пак преиспитујући светоназоре онога који их је створио, покушавају уствари да утичу на етички, морални, идеолошки, политички, хуманистички и сваки други дискурс публике, са жељом да их освести у правцу елементарне људскости.
Што на поду спаваш је у естетско-ликовном смислу прецизно кодификована представа, са тачном музичком темом, а одликује је и изузетна, знаковно прецизна игра надахнутих глумаца, што свеукупно ову продукцију чини једном од најбољих резултата регионалног театарског живота у претходном периоду, а редитеља, Кокана Младеновића ставља у фокус као аутора, што жири овог фестивала има потребу да истакне, додељујући му Специјалну награду Града Крагујевца за режију представе Што на поду спаваш.

ОДЛУКА ЖИРИЈА ПУБЛИКЕ

Жири публике 18. Међународног позоришног фестивала ЈОАКИМФЕСТ у саставу Славица Матовић, Богдан Живановић и Душан Матовић додељује Награду жирија публике за најбољу представу фестивала представи Што на поду спаваш, по истоименом роману Дарка Цвијетића, у режији Кокана Младеновића, у копродукцији Српског народног позоришта из Новог Сада, Градског драмског казалишта „Гавела“ из Загреба, Народног позоришта Сарајево и Фестивала МЕСС.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ:
Иако су крагујевачкој публици све представе са овогодишњег Јоакимфеста биле уједначеног квалитета, најјачи утисак је оставила представа Што на поду спаваш у режији Кокана Младеновића, а по тексту Дарка Цвијетића.
Публика се захваљује Књажевско-српском театру на указаној могућности да се њен глас чује и вреднује. То и јесте смисао театра и верујемо да ће се тако једно другом приближити, а све у нади да ће тај живи контакт између сцене и партера донети неки бољи свет.

 

17. 10. 2023.

КРАГУЈЕВАЦ

Фото: Ненад Борисављевић