e

Било једном на Бријунима

15

October

15.10. / 20:00 / Књажевско-српски театар

Продукција: Продукција: Креативна продукција „Јоца Арт“, Центар за културу Свилајнац и Битеф театар, Београд / Србија

Трајање: 100’

Фотографија: Маријaна Јанковић
Представа полази од стварног историјског сусрета два брачна пара: Тита и Јованке Броз са Ричардом Бартоном и Елизабет Тејлор. Овај сусрет догодио се на острву Бријуни седамдесетих година прошлог века. Подаци о самом сусрету и заједничком времену које су брачни парови провели заједно, доступни су кроз врло штуре писане и видео трагове југословенских медија, биографске списе о животима четири историјске личности, те у виду кратких цртица из дневника Ричарда Бартона. Сви ови материјали послужиће као инспирација и грађа за будућу представу.
Снимање филма Сутјеска било је основни повод овог сусрета и то је оно што о самом сусрету историјски поуздано знамо. Све остало плод је наше маште.
Управо, домаштавање и истраживање могућих догађаја и односа између ове четири истакнуте личности приликом једног историјског сусрета тема је представе.
Које су то све улоге које играју ово четворо људи? Шта значи играти више улога у односу са различитим људима? Шта су то све наши појединачни и колективни идентитети, лични интереси и друштвене заслуге?
Реч драматурга
Представа полази од стварног историјског сусрета два брачна пара: Тита и Јованке Броз са Ричардом Бартоном и Елизабет Тејлор. Овај сусрет догодио се на Бријунима седамдесетих година прошлог века. Подаци о самом сусрету и заједничком времену које су брачни парови провели заједно, доступни су кроз врло штуре писане и видео трагове југословенских медија, биографске списе о животима четири историјске личности, те у виду кратких цртица из дневника Ричарда Бартона. Сви ови материјали послужили су као инспирација и грађа за будућу представу. Снимање филма Сутјеска било је основни повод овог сусрета и то је оно што о самом сусрету историјски поуздано знамо. Све остало плод је наше маште. Управо, домаштавање и истраживање могућих догађаја и односа између ове четири истакнуте личности приликом једног историјског сусрета тема је наше представе.
Било једном на…  истражује могућности односа четири особе, промишља психологије и релације два различита брачна пара, њихове романтичне односе, суровост сујете, снагу емоција, деструктивност, посесивност итд. Представа испитује позиције моћи два пара, игре моћи између мушкараца и њихових супруга, између двојице мушкараца који одигравају своју величину у различитим друштвеним контекстима, између жена које одигравају снагу и величину својих мужева у јавним просторима, између глумица и глумаца, економске моћи између државника и ратница… Које су то све улоге које играју ово четворо људи? Они су синови, ћерке, љубавници и љубавнице, радници и раднице, глумци и глумице, познати и познате, људи унутар контекста којег одређују и граде и контекста који их жигоше.
Сваки појединац у друштву, у свом животу, изводи мноштво идентитета који су конструисани унутар различитих контекста, а сви ти идентитети заједно чине аутентичну особу.
Димитрије Коканов    

[vcfastgallery columns=”3″ fg_type=”lightgallery” fg_main_color=”#fc615d” fg_secondary_color=”#ffffff” images=”11244,11247,11241,11238,11250,11848″]