e

Жељко Хубач

драмски писац

Performances:

Биографија

Рођен је у Тузли, 1967. године, а одрастао у Зеници и Лесковцу. Као инжењер електротехнике и апсолвент београдског Природно-математичког факултета, уписао је Факултет драмских уметности у Београду, где је дипломирао 1996. на одсеку Драматургија.

Његови драмски комади су до сада 51 пут премијерно изведени у професионалним позориштима у Србији (Београд, Нови Сад, Ниш, Лесковац, Шабац, Ужице, Крушевац, Зрењанин, Кикинда, Косовска Митровица, Зајечар, Врање, Лазаревац), у Бугарској (Пловдив, Видин и Крџали), Хрватској (Загреб), Босни и Херцеговини (Зеница, Сарајево), Јапану (Токио) Руској Федерацији (Новоросијск) и репризирани више од 1000 пута.

Представе рађене по његовим драмама биле су у селекцији више од 50 домаћих и иностраних позоришних фестивала (Стеријино позорје у Новом Саду, Фестивал „Нова драма“ у Санкт Петербургу – програм младих европских аутора, Фестивал БиХ драме у Зеници, Фестивал луткарских казалишта у Ријеци, Дани комедије у Јагодини, ЈоакимФест у Крагујевцу, Фестивал позоришта/казалишта БиХ Брчко, Фестивал професионалних позоришта Војводине, Фестивал професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“, Међународни позоришни фестивал за дјецу у Котору, Међународни луткарски фестивал „Златна искра“ у Крагујевцу, Фестивал позоришта за децу „Позориште звездариште“, Фестивал позоришних представа за децу „Фестић“, Сусрети луткарских позоришта Србије, Фестивал малих форми, Фестивал праизведби, Нушићеви дани и др.) и освојиле су више од 70 награда. Представе рађене по његовим адаптацијама такође су учествовале и освајале награде на значајним фестивалима, међу којима су Град-театар Будва, Сплитско лето, Фестивал камерног театра „Ристо Шишков“ у Струмици, Фестивал црногорског театра, Интернационални театарски фестивал у Пекингу и др.

За драмске текстове Жељко Хубач је награђиван 11 пута у земљи и иностранству (Награда за најбољи драмски текст на Фестивалу професионалних позоришта Србије „Јоаким Вујић“ 1994, Награда „Бранислав Нушић“ Удружења драмских писаца Србије 1996. и 1998, Награда за најбољи текст на Фестивалу луткарских позоришта Србије 2002, Награда за најбољи комедиографски текст на Данима комедије 2004, Награда за најбољи савремени драмски текст на Сусретима позоришта/казалишта БиХ 2010, Награда за најбољи текст на Фестивалу представа за децу и младе професионалних позоришта Србије „Мали Јоаким“ и др.). Добитник је Награде Народног позоришта у Београду за уметнички и радни допринос 2010. и Октобарске награде града Лесковца 2016. године.

Драме су му превођене на енглески, немачки, руски, бугарски, пољски и јапански језик. У издању КИЗ Алтере и Шабачког позоришта објавио је књигу драма Бизарно 2012. године. У издању Позоришта Тимочке крајине „Зоран Радмиловић“ из Зајечара објавио је књигу Драме за децу 2021. године.

Као драматург је радио у значајним театрима у Србији и региону. Професионално се бави и позоришном режијом.

Аутор је већег броја реализованих телевизијских емисија, четири игране серије, једне ТВ драме и једног дугометражног играног филма.

Писао је позоришну критику за дневни лист „Данас“. Објављивао је театролошке есеје у домаћим и иностраним часописима. Члан је српских секција ИАТЦ-а (Међународног удружења позоришних критичара и театролога) и ИТИ-а (Међународног театарског института). Дугогодишњи је новинар и колумниста, оснивач „Позоришних новина“ чији је главни уредник био од 2008. до 2018. године. Члан је НУНС-а.

Писао је позоришну критику за дневни лист „Данас“. Објављивао је театролошке есеје у домаћим и иностраним часописима. Члан је српских секција ИАТЦ-а (Међународног удружења позоришних критичара и театролога) и ИТИ-а (Међународног театарског института). Дугогодишњи је новинар и колумниста, оснивач „Позоришних новина“ чији је главни уредник био од 2008. до 2018. године. Члан је НУНС-а.

Изведени драмски текстови: Ближи небу (игран и као Осамдесетдевета), Ближи ватри, Ближи земљи¸ Копље (по мотивима романа Доротеј Добрила Ненадића), ‘Ајдуци су опет међу нама (игран и као Кланац и као Било једном на Балкану), Отмица и вазнесење Јулијане К (игран и као Комшије су криве и као Ратко и Јулијана), Косовска… , Бизарно, Петар (коаутор са Катарином Николић), Берлински зид, Чучук Стана (Српкиња и Гркиња), Краљ Твртко (по роману Летопис Краља Твртка Јасмина Имамовића).

Драме за децу: Мала сирена, Лепотица и звер, Царево ново одело у земљи чуда, Чаробна свирала вилењака Милана, Успавана лепотица, Размажени принц (игран као Зачарано краљевство и Принц неваљалац), Дечак и месец.

Неизведени драмски текстови: Судија (драматизација истоименог романа Вука Драшковића), Војвођанска елегија (драматизација романа Ђорђа Балашевића Три послератна друга), Сећања (монодрама), Сањао сам да сам се пробудио.

Contact: