e

Željko Hubač

dramski pisac

16. Joakimfest:

Biografija

Željko Hubač

Rođen je u Tuzli, 1967. godine, a odrastao u Zenici i Leskovcu. Kao inženjer elektrotehnike i apsolvent beogradskog Prirodno-matematičkog fakulteta, upisao je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, gde je diplomirao 1996. na odseku Dramaturgija.

Njegovi dramski komadi su do sada 51 put premijerno izvedeni u profesionalnim pozorištima u Srbiji (Beograd, Novi Sad, Niš, Leskovac, Šabac, Užice, Kruševac, Zrenjanin, Kikinda, Kosovska Mitrovica, Zaječar, Vranje, Lazarevac), u Bugarskoj (Plovdiv, Vidin i Krdžali), Hrvatskoj (Zagreb), Bosni i Hercegovini (Zenica, Sarajevo), Japanu (Tokio) Ruskoj Federaciji (Novorosijsk) i reprizirani više od 1000 puta.

Predstave rađene po njegovim dramama bile su u selekciji više od 50 domaćih i inostranih pozorišnih festivala (Sterijino pozorje u Novom Sadu, Festival „Nova drama“ u Sankt Peterburgu – program mladih evropskih autora, Festival BiH drame u Zenici, Festival lutkarskih kazališta u Rijeci, Dani komedije u Jagodini, JoakimFest u Kragujevcu, Festival pozorišta/kazališta BiH Brčko, Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine, Festival profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“, Međunarodni pozorišni festival za djecu u Kotoru, Međunarodni lutkarski festival „Zlatna iskra“ u Kragujevcu, Festival pozorišta za decu „Pozorište zvezdarište“, Festival pozorišnih predstava za decu „Festić“, Susreti lutkarskih pozorišta Srbije, Festival malih formi, Festival praizvedbi, Nušićevi dani i dr.) i osvojile su više od 70 nagrada. Predstave rađene po njegovim adaptacijama takođe su učestvovale i osvajale nagrade na značajnim festivalima, među kojima su Grad-teatar Budva, Splitsko leto, Festival kamernog teatra „Risto Šiškov“ u Strumici, Festival crnogorskog teatra, Internacionalni teatarski festival u Pekingu i dr.

Za dramske tekstove Željko Hubač je nagrađivan 11 puta u zemlji i inostranstvu (Nagrada za najbolji dramski tekst na Festivalu profesionalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić“ 1994, Nagrada „Branislav Nušić“ Udruženja dramskih pisaca Srbije 1996. i 1998, Nagrada za najbolji tekst na Festivalu lutkarskih pozorišta Srbije 2002, Nagrada za najbolji komediografski tekst na Danima komedije 2004, Nagrada za najbolji savremeni dramski tekst na Susretima pozorišta/kazališta BiH 2010, Nagrada za najbolji tekst na Festivalu predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“ i dr.). Dobitnik je Nagrade Narodnog pozorišta u Beogradu za umetnički i radni doprinos 2010. i Oktobarske nagrade grada Leskovca 2016. godine.

Drame su mu prevođene na engleski, nemački, ruski, bugarski, poljski i japanski jezik. U izdanju KIZ Altere i Šabačkog pozorišta objavio je knjigu drama Bizarno 2012. godine. U izdanju Pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara objavio je knjigu Drame za decu 2021. godine.

Kao dramaturg je radio u značajnim teatrima u Srbiji i regionu. Profesionalno se bavi i pozorišnom režijom.

Autor je većeg broja realizovanih televizijskih emisija, četiri igrane serije, jedne TV drame i jednog dugometražnog igranog filma.

Pisao je pozorišnu kritiku za dnevni list „Danas“. Objavljivao je teatrološke eseje u domaćim i inostranim časopisima. Član je srpskih sekcija IATC-a (Međunarodnog udruženja pozorišnih kritičara i teatrologa) i ITI-a (Međunarodnog teatarskog instituta). Dugogodišnji je novinar i kolumnista, osnivač „Pozorišnih novina“ čiji je glavni urednik bio od 2008. do 2018. godine. Član je NUNS-a.

Bio je urednik izdanja Muzeja pozorišne umetnosti Srbije i pozorišnog časopisa „Teatron“, osnivač i Glavni urednik Izdavačke delatnosti Narodnog pozorišta u Beogradu i dramaturg Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Od 2014. do 2018. bio je vršilac dužnosti direktora Drame Narodnog pozorišta u Beogradu. Trenutno radi kao dramaturg u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Izvedeni dramski tekstovi: Bliži nebu (igran i kao Osamdesetdeveta), Bliži vatri, Bliži zemlji¸ Koplje (po motivima romana Dorotej Dobrila Nenadića), ‘Ajduci su opet među nama (igran i kao Klanac i kao Bilo jednom na Balkanu), Otmica i vaznesenje Julijane K (igran i kao Komšije su krive i kao Ratko i Julijana), Kosovska… , Bizarno, Petar (koautor sa Katarinom Nikolić), Berlinski zid, Čučuk Stana (Srpkinja i Grkinja), Kralj Tvrtko (po romanu Letopis Kralja Tvrtka Jasmina Imamovića).

Drame za decu: Mala sirena, Lepotica i zver, Carevo novo odelo u zemlji čuda, Čarobna svirala vilenjaka Milana, Uspavana lepotica, Razmaženi princ (igran kao Začarano kraljevstvo i Princ nevaljalac), Dečak i mesec.

Neizvedeni dramski tekstovi: Sudija (dramatizacija istoimenog romana Vuka Draškovića), Vojvođanska elegija (dramatizacija romana Đorđa Balaševića Tri posleratna druga), Sećanja (monodrama), Sanjao sam da sam se probudio.

Kontakt: