e

Radmila Petrović

pesnikinja

16. Joakimfest:

Biografija

Rođena je u Užicu (1996). Odrasla je u Stupčevićima kod Arilja. Završila je Ekonomski fakultet u Beogradu, gde trenutno završava master studije. Kao laureat 42. Limskih večeri poezije objavila je zbirku pesama Miris zemlje (Dom kulture „Pivo Karamatijević“, Priboj, 2014), a kao pobednik 22. Poetskog konkursa „Desanka Maksimović“ zbirku Celulozni rokenrol (SKZ i Valjevska gimnazija, Valjevo, 2015). Zastupljena je u zbornicima, domaćim i međunarodnim časopisima.

Učestvovala je na brojnim festivalima i čitanjima poezije širom Evrope. Njena treća zbirka poezije, Moja mama zna šta se dešava u gradovima, objavljena od strane PPM Enklave početkom leta 2020, prodata je u preko 7000 primeraka. Ista zbirka objavljena je u Makedoniji 2021, a u pripremi su poljsko i nemačko izdanje.

Poezija joj je prevođena i na engleski, francuski, grčki, italijanski, slovenački, španski, hebrejski i druge jezike. Stipendistkinja je Vlade Republike Srbije. Boravila je na rezidencijama za pisanje u Skoplju (Balkan Readings) i Berlinu (Traduki).

Kontakt: